تبلیغات
تبلیغات
جای تبلیغ شما خالیست . . .
نوشته شده توسط : محمد حسین

نماي كلي ميكسر ديجيتال در مقايسه با ميكسر آنالوگ:

در ابتدا در نگاهي كلي به ميكسر ها تعدادي از مزاياي ميكسر هاي ديجيتال در مقايسه با ميكسر هاي آنالوگ را بيان ميكنيم.

١ـ انعطاف پذيري در پيكر بندي در مقابل مسيرهاي ثابت و غير قابل تغيير

تمام ورودي ها و خروجي ها در ميكسر آنالوگ مسير بندي شده و ثابت ميباشند و اين يعني يك بار مسير طراحي شده و پس از اتمام مونتاژ ديگر هيچ چيز قابل تغيير نيست. اما در ميكسر هاي ديجيتال صدا وقتي وارد ميكسر ميشود ميتواند آزادانه به هر قسمت از ميكسر حركت كرده و در صورت نياز افكت به آن اضافه شود و مسير آن متناسب با نياز و كاريري شما برنامه ريزي شود . به عنوان مثال هر ورودي ميتواند به هر كدام از كانال ها و تمام انها هدايت شود در يك ميكسر ديجيتال سير هاي مختلف براي حركت يك سيگنال قابل تعريف بوده همانگونه كه در خروجي هاي متفاوت ميتوان سيگنال را مسير دهي و ارسال كرد.

ابعاد و قيمت :

از آنجا كه برنامه ريزي و پيكربندي و كنترل يك ميكسر ديجيتال خيلي حالت پذير ميباشد اين ميكسر ها ميتوانند به صورت خيلي كوچك و جمع و جور متناسب با ابعاد و شكل استوديو طراحي شوند.به عنوان مثال يك ميكسر آنالوگ 96 كانال صدا خيلي عريض و بزرگ خواهد بود و پهناي ميكسر در حدود ٤ متر يا بيشتر فضا اشغال ميكند و گاهي تا هزاران كيلو وزن خواهد داشت. ولي از انجا كه در ميكسر هاي ديجيتال امكانات كنترلي انعطاف پذير هستند شما ميتوانيد كنترل ٩٦ كانال را در ابعاد بسيار كوچك تر ميكسر انجام دهيد حتي به گونه اي ميكسر قابل حمل باشد.انعطاف پذيري در طراحي ميكسر هاي ديجيتال باعث شده تا اغلب با هزينه بسيار پايين تري ساخته شده و در تعداد مساوي كانال قيمت تمام شده بسيار پايين تر خواهد بود.

٢ـ افكتور هاي ديجيتال داخلي

از انجا كه صدا در ميكسر هاي ديجيتال وارد فضاي ديجيتال ميشود اضافه كردن يك افكتور ديجيتال داخلي با قيمت مناسب و كيفيت بالا داخل ميكسر آسان خواهد بود و از آنجا كه اين پردازش درون خود ميكسر انجام ميشود شما ديگر نگران افت صدا در مسير كابل هاي طولاني،پچ كردن هاي خارجي و تبديل فرمت صدا از آنالوگ به ديجيتال و بالعكس در ميكسر هاي آنالوگ نخواهيد بود.

٣ـ امكان فراخواني تمام تنظيمات

يكي از بزرگترين مزاياي ميكسر هاي ديجيتال اين است كه تمام تنظيمات ميكسر حتي افكت ها قابل ذخيره و نگهداري در يك حافظه داخلي ميباشد تا هر زمان كه نياز كاربر باشد آن را فراخواني كند.اين امكان اجازه ميدهد شما در هنگام كار با يك پروژه بتوانيد تمام تنظيمات را مطابق زماني كه ميكسر را ترك كرديد فراخواني كرده و كار را ادامه دهيد.
حافظه ميكسر مزاياي زيادي دارد.به عنوان مثال،شما ميتوانيد تنظيمات دامنه و اكولايزر يك گوينده را مطابق برداشت هاي قبلي فراخواني كنيد تا يكنواختي در ضبط هاي مختلف يك گوينده رعايت شود.سرعت فراخواني اجازه خواهد داد تا شما پس از اتمام يك ميكس آن را ذخيره كرده و با تنظيماتي كاملا متفاوت ميكس را تكرار كرده و تفاوت آن ها را به سرعت با يكديگر مقايسه كنيد.اين امكان مطمئنا كيفيت ضبط شما را بهتر خواهد كرد.

٤ـ اتصال مستقيم ديجيتال ضبط صوتهاي ديجيتال يا DATS

دردنياي امروز ضبط موسيقي،اكثر تجهيزات ضبط مولتي تراك و استريو ديجيتال ميباشند و لذا وقتي شما در يك ميكسر ديجيتال،سيگنال ضبط شده موسيقي را پردازش و تركيب ميكنيد نياز داريد با دستگاه مولتي تراك ديجيتال و همچنين ضبط صوت استريوي ديجيتال جهت ضبط ميكس نهايي ارتباط ديجيتال داشته باشيد.اين امكان در ميز هاي آنالوگ وجود ندارد ( ورودي و خروجي ديجيتال ) شما را از نويز ذاتي مبدل هاي آنالوگ به ديجيتال دور ميكند. لذا كيفيت سيگنال موسيقي باز هم بهتر خواهد شد.

 

معرفي يك ميكسر و باس هاي آن

قيل از اينكه بحث را ادامه بدهيم لازم است تا يك ميكسر و اصلي ترين قسمتها و عملكرد هاي آن را معرفي كنيم. در واقع ميكسر صدا يك دستگاه ساده است.چندين صدا را از وزودي هاي مختلف گرفته،آنها را به خروجي هاي متفاوت ارسال ميكند.در طول اين فرايند،ميكسر ميتواند سيگنال هاي صدا را با هم تركيب كرده،دامنه آنها را تغيير داده و گاهي اوقات حتي با استفاده از پردازش گرها صدا را تغيير دهد.

اساسي ترين تنظيمات هر خط صدا،كانال ناميده ميشوديك كانال شامل تنظيمات كنترلي صدا جهت ارسال يك خط به مسيرهاي متفاوت و تغييرات دامنه و پردازش صدا ميباشد.مسيرهاي صدايي را كه در داخل ميكسر هدايت شده را باس مينامند.يك باس مسيري است كه از طريق بيشتر از يك خط صدا به آن دسترسي وجود داشته باشد و ميتواند به يك يا چندين مقصد هدايت شود. گاهي اوقات ٢ باس تركيب شده و به عنوان يك باس استريو به ٢ خروجي براي مصارف استريو ارسال ميشود.

 

انواع باس ها و مصارف آن

همانطور كه بيان شد در ميكسر هاي آنالوگ هر مسير در ميكسر ميبايست سيم كشي شده و با سيم منتقل شود.راه هاي گوناگون متفاوتي جهت سيم بندي اين باس ها وجود دارد.

 

باس اصلي استريو

اين باس جهت خروجي اصل ميكس استفاده ميشود و اغلب به يك ضبط صوت ٢ تراك يا ورودي هاي آنالوگ يك DAT متصل ميشود.فيدر اصلي ميكسر براي تنظيم دامنه ارسال به اين باس اصلي (Master Bus) استفاده ميشود.

 

باس هاي مونيتور كردن صدا

اين باس ها كه ميتواند استريو باشد جهت گوشی صدا بردار يا مجري استفاده شده و يا به بلندگوها و گوشي ها در اتاق فرمان متصل ميشود.

 

باس هاي گروه يا ضبط

اين باس ها به روش سنتي براي اتصال به ضبط صوت ها استفاده ميشود.لذا معمولا به صورت ٢ تايي ( استريو ) استفاده شده و در روي ميكسر با كليد هاي روشن و خاموش در دسترس كاربر ميباشند. معمولا براي اين باس ها كنترل يا ولوم دامنه وجود ندارد و دامنه آنها همان دامنه باس اصلي است.تنظيم بالانس صداي ارسالي به هر زوج با ولوم تنظيم PAN انجام ميشود.از آنجايي كه تنظيم مشخصي براي كنترل دامنه اين باس ها وجود ندارد كاربري آنها محدود است.

 

باس هاي خروجي اضافه يا AUX

باس هاي AUX كه معمولا مونو يا استريو ميباشند با استفاده از يك ولوم كوچك كنترل دامنه در دسترس ميباشند.باس هاي AUX براي يك خروجي مشخص ارسال شده و براي مونيتور كردن صدا با هدفون يا بلندگو يا ارسال سيگنال صدا به افكتور هاي خارجي استفاده ميشود.

باس هاي AUX انعطاف پذيرتر از باس هاي ضبط هستند چرا كه كنترل تنظيم دامنه دارند.همچنين گاهي اوقات سوئيچي دارند كمه دامننه آنها را به دامنه خروجي خط وابسته ميكند.اين سوئيچ صداي خط را يا قبل از فيدر به باس AUX ارسال ميكند يابعداز فيدر كه در حالت PRE سيگنال مستقل از دامنه اصلي خط ميباشد.

با استفاده از حالت PRE يا قبل از فيدر تركيب خروجي باس AUX ميتواند براي هدفون يا ارسال مونيتورينگ استفاده شود چرا كه دامنه خروجي براي هر خط مستقل از دامنه خروجي اصلي بوده كه براي هر خط توسط فيدر آن مشخص و تنظيم شده است. در حالت POST ( يا بعد از فيدر ) دامنه ارسالي به باس AUX از دامنه خروجي خط پيروي ميكند كه اغلب براي ارسال صدا به افكتور خارجي استفاده ميشود.

 

٥ ـ انعطاف پذيري باس هاي ميكسر هاي ديجيتال

تمام باس ها و كانال ها در يك ميكسر آنالوگ ثابت بوده و مسير هاي سيم بندي شده دارند. به اين منظور بعضي ميكسر هاي آنالوگ جهت كاربري توليد و ميكس و بعضي هم جهت پخش زنده طراحي شده اند.اكثر تفاوت هاي اين ميكسرها به نحوه طراحي باس ها و استفاده از آنها بستگي دارد.بعضي از ميكسر هاي ديجيتال داراي باس هاي با انعطاف پذيري بسيار خوبي در مقابل باس هاي ميكسر هاي آنالوگ هستند.در عمل گاهي اوقات اين باس هاي منعطف ( Flex Busses ) ناميده ميشوند.اين باس هاي انعطاف پذير تمام امكانات باس هاي آنالوگ را دارا ميباشند.آنها امكاناتي از قبيل ولوم تنظيم دامنه ارسالي و كليدهاي PRE  و POST ) حتي در جاهاي مختلف ميكسر ) را دارا ميباشند. همچنين خروجي اين باس ها به مقاصد مختلف ميتوانند ارسال شوند.
به اين منظور يك ميكسر با باس هاي انعطاف پذير ميتواند جهت كاربري كه در نظر است پيكر بندي شده و استفاده شود.آنها ميتوانند جهت ارسال صدا به افكتور هاي داخلي و خارجي ، ضبط هاي آنالوگ يا ديجيتال ، تقويت كننده هاي هدفون ، بلندگو هاي استوديو يا اتاق فرمان استفاده شوند و همچنين به باس هاي ديگر ارسال شده و به عنوان يك ماتريس باس ها جهت يك كار زنده استفاده شوند.اين نوع ساختمان باس هاي انعطاف پذير يكي از بهترين مثال هايي است كه نشان ميدهد ميكسر هاي ديجيتال ميتوانند بسيار قوي تر و مناسب تر از ميكسر هاي آنالوگ باشند.

 

يك ميسكر ، صداهايي را كه از ورودي ها دريافت ميكند مخلوط كرده و به خروجي ها ارسال ميكند. در اين بخش به انواع ورودي ها و خروجي هايي كه روي اغلب ميكسر ها در دسترس است نگاهي مي اندازيم...

 

ورودي ها و منابع آن

منابع با خروجي دامنه كم (Low Level) نياز به ورودي هاي دامنه كم يا ميكروفن دارند. ورودي هاي دامنه كم (Lowlevel) معمولا عبارتند از :

میکروفون ها داراي استاندارد خاص در استوديو ميباشند. اغلب آنها جك هاي بالانس XLR داشته و به ورودي هاي ميكروفن نياز دارند. بعضي نيز به تغذيه فانتوم نياز دارند كه مستقيمآ ميكسر از طريق كابل ميكروفن تامين ميكند.

گيتار ها نيز به ورودي هاي Low Level نياز دارند. منابع با خروجي Line يا High Level  به ورودي هاي ميكسر با امكان دامنه پذيرش بالا نياز دارند از قبيل :

تجهيزات الكترونيكي و سينتي سايزر ها

ماشين هاي ضبط صداي ريل

خروجي افکت پروسسورها

در دنياي امروز اكثر استوديو ها از تعداد زيادي از هر دوي ورودي ميكروفن ها و Line نياز دارند. براي مصارف Line يا زنده به تعداد بيشتري ورودي ميكروفن نياز است.

 

خروجي ها و مقصد آنها

صداي خارج شده از ميكسر ميتواند بسته به نوع كاربري به مقاصد مختلف ارسال شود اغلب هميشه اين خروجي ها با دامنه خط يا Line Level ميباشند . نوعآ مقاصد خروجي عبارتند از :

دستگاه ضبط صوت ريل از طريق خروجي اصلي

دستگاه ضبط صوت مولتي تراك از طريق خروجي هاي ضيط

دستگاه افكتور خارجي از طريق خروجي AUX

آمپلي فاير هاي صداي Surround يا كدر هاي مربوطه از طريق انواع خروجي

تقويت كننده هاي هدفون از طريق خروجي AUX

بلندگو هاي صحنه يا Stage

بلندگو هاي استوديو

انواع بلند گو و آمپلي فايرهاي آنها

اين خروجي ها معمولا RCA ، جك هاي گوشي 4/1 اينچ يا جك هاي XLR ميباشند.

 

ورودي و خروجي ها :

تفاوت هاي ديجيتال

در ميكسر آنالوگ تمام مسير ها از ورودي ها و خروجي هاي كانال ها سيم بندي شده و قابل تغيير نيستند باس AUX فقط به خروجي Send AUX ميرود. اما اگر نياز به خروجي هاي هدفون ‍Pre Fader اضافه داشته باشيد و يا بخواهيد ميكس سوراند انجام دهيد و يا خروجي هاي بيشتري به ضيط مولتي تراك متصل كنيد چگونه اين كار قابل انجام است ؟

در اغلب ميسكر هاي ديجيتال ، مسير دهي سيگنال بسيار انعطاف پذير است اين انعطاف پذيري شامل ورودي ها به كانال ها و از كانال ها به باس ها و باس ها به خروجي ها ميشود.به عنوان مثال ، در بعضي ميكسر هاي ديجيتال هر كدام از ورودي هاي فيزيكي ميكسر ميتواند به هر كدام از تراك ها يا كانال ها نسبت داده شود .اين امكان اجازه ميدهد يك صدا به يك كانال بدون اكولايزر يا فشرده ساز جهت پردازش ارسال ميشود و همزمان به كانال ديگري با اكولايزر ، فشرده ساز و تاخير فرستاده شود تا بتوان همزمان هر ٢ خروجي را ضبط كرده و با هم مقايسه كرد.

در ميكسر هاي ديجيتال داراي ساختمان باس هاي انعطاف پذير ، شما ميتوانيد صدا را بسته به نوع نياز در زمان مشخص به هر كدام از باس ها ارسال كنيد. خروجي هاي اكثر ميكسر هاي ديجيتال نيز تمامآ انعطاف پذير ميباشند . به عنوان مثال ، يك باس ميتواند براي يك نوع كاربري به خروجي هدفون و يا به خروجي بلندگو ارسال شود و سپس به عنوان باس ضبط به خروجي هاي قابل برنامه ريزي جهت ارسال به يك ضبط مولتي ترك ديجيتال ( Modular Digital Multitrack MDM ) فرستاده شود. همچنين يك باس ميتواند جهت اعمال افكت به دستگاه پروسسور خارجي و يا حتي براي ميكس صداي سوراند ارسال شود. مسير دهي در ميكسر ديجيتال ثابت نيست و بسته به نوع نياز و كاربري قابل تغيير است.

 

ارتباط با دنياي ديجيتال از طريق خروجي هاي ديجيتال

بديهي است تمام ورودي ها و خروجي هاي يك ميكسر آنالوگ با فرمت آنالوگ بوده و اتصال آن به تجهيزات ضبط ديجيتال از جمله افكتور هاي ديجيتال ، ضبط كننده هاي ديجيتال يا دك هاي ضبط ميكس نهايي ديجيتال مانند DAT به راحتي انجام نميشود.

ميكسر هاي ديجيتال علاوه بر ورودي ها و خورجي هاي آنالوگ تعدادي ورودي و خروجي ديجيتال استريو جهت ارسال به پردازش گر هاي ديجيتال ، DAT و ... دارند.در استوديو هاي امروزي ميكس هاي زيادي انجام شده و خروجي روي يك ضبط صوت ديجيتال مانند DAT ضبط ميشود كه اين توسط يك ميكسر ديجيتال با خروجي ديجيتال ٢٤ بيت قابل انجام است مسير دهي ديجيتال به ضبط صوت هاي مولتي تراك MDM از طريق اكثر ميز هاي ديجيتال قابل انجام است. اين امكان به دليل حذف كابل هاي طولاني پچ پنل ها و مبدل هاي آنالوگ به ديجيتال A/D و ديجيتال به آنالوگ D/A باعث ارتقاء كيفيت سيگنال و انعطاف پذيري خواهد شد.

مسير دهي سيگنال به تجهيزات ديجيتال از ميكسر هاي ديجيتال آسان بوده و كيفيت صداي شما را در بالاترين حد نگاه خواهد داشت.

 

افكتور ديجيتال داخلي :

بخش عمده اي از مخلوط كردن صدا براي هر كاربردي اضافه كردن افكت ميباشد. در ميسكر ديجيتال تمام اين افكت ها ميتواند ديجيتال بوده و داخل ميكسر به صدا اضافه شود اين كار باعث افزايش كيفيت صدا ميشود چرا كه استفاده از افكتور ها و پچ پنل هاي آنالوگ نخواهد شد.

قدرت پردازش داخلي يك ميكسر ديجيتال ممكن است بر حسب مورد استفاده تغيير داده شود. به عنوان مثال براي يك كنسرت زنده ممكن است يك آناليزور لحظه اي  Real Time داشته باشيد يا وقتي كه براي اولين با صدا را داخل استوديو پخش ميكنيد. زماني كه در ضبط صداي گيتار ميباشيد ممكن است با استفاده از آمپلي فاير گيتار و بلند گو به آساني صداي مورد نياز خود را فراهم كنيد بدون اينكه تاثيري روي ميكروفن هاي ديگر گذاشته و نيازي به بلندگو هاي استوديويي باشد.براي مراسم پخش موسيقي زنده ممكن است نياز باشد ٢٠ تا ٣٠ فشرده ساز در مسير ميكروفن ها قرار دهيد تا دامنه سيگنال ها را كنترل كنيد.زماني كه در حال ميكس يك پروژه موسيقي هستيد ممكن است از آرايش بلندگو ها جهت گوش كردن به ميكس استفاده كنيد پس ممكن است افكت هاي ميكس را در وضعيت Mastering قرار دهيد تا با استفاده از فشرده ساز و گسترده ساز هاي ( Expander ) چند باند ميكس نهايي را روي CD يا DAT ضبط نهايي كنيد. تمام اين امكانات روي ميكسر هاي ديجيتال قابل انجام است. راحتي و قدرت افكتور ديجيتال داخلي مشخص كننده كيفيت موسيقي خواهد بود.

آهنگ و آهنگ سازی و ساز شناسی , ,
:: برچسب‌ها: آهنگسازی , آموزش آهنگسازی , آهنگ سازی , آهنگسازی با کامپیوتر , میکس , میکسر های دیجیتال , ,
:: بازدید از این مطلب : 154

|
امتیاز مطلب : 20
|
تعداد امتیازدهندگان : 7
|
مجموع امتیاز : 7
تاریخ انتشار : شنبه 7 مرداد 1391 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: